Aardbeving 25 april 2015

25-04-2015 00:00

Geschreven op 4 mei 2015

 

Beste vrienden, familie, kennissen,

 

Allereerst wil ik jullie bedanken voor de enorme toestroom aan steunbetuigingen en solidariteit.

Met deze algemene e-mail wil ik jullie informeren over de huidige situatie.

 

Met ons en onze familie gaat het goed.  Wij hebben geen schade aan ons huis of aan de guesthouse (Atithi House) en niemand is zwaar gewond geraakt bij de aardbeving, nu 10 dagen geleden.

 

In ons dorp (Dadhikot – zie foto’s) is het erger.  Er vielen 6 doden, waaronder 2 kinderen.  Heel veel mensen zijn dakloos en slapen nu onder een shelter/zeil of worden opgevangen bij familie of vrienden.  Ook bij ons thuis sliepen we tot gisteren met 4 gezinnen (allemaal familie) samen en in het begin nog enkele andere daklozen, zoals een vrouw met een baby van 2 maanden en een klein gezin dat in het dorp een kamer huurde.  


Omdat de naschokken nu eindelijk verminderen (al was er vanochtend om 5u weer één...), durven de mensen weer hun huizen opzoeken.  Wie kan, haalt er uit wat nog bruikbaar is, of richt zelfs een plaats in om te slapen.  De anderen verstevigen hun tenten of gaan op zoek naar een andere slaapplaats.  Wijzelf durven nu ook weer boven slapen, en in de guesthouse woont familie.

 

Wirt en Lily hebben het hele gebeuren vrij goed opgenomen.  Tijdens de eerste schokken en naschokken waren ze vooral bang en Wirt stelde veel vragen.  Het leek wel of ze het na een tijd gewoon werden... want de naschokken bleven/ blijven komen en nu merken ze het nauwelijks nog op en reageren er niet meer op.
Sinds vandaag gaan ze 4 uur per dag naar hun “speelschooltje” hier in Dadhikot.  Er werden 2 tenten opgezet en wat materiaal achtergelaten door de organisatie “Save The Children” , en in enkele uren tijd hebben ze een paar vrijwillige jonge mensen uit het dorp opgeleid om de kinderen de komende dagen te entertainen.  Morgen breng ik ook een deel van ons speelgoed naar daar.


Op die manier hebben de ouders meer tijd voor de afbraak en heropbouw van hun huizen en zorg voor de familie.  Ook het oogstseizoen is aangebroken.

 

De kinderen/ gezinnen die reeds steun kregen van Project Aasha zijn ongedeerd, al is er wel schade aan huizen en kamers.  Zij die niet meer in hun woning kunnen, worden momenteel opgevangen door familie, vrienden of kennissen.

In Dagam, het dorp waar we de bijenkorven installeerden eind vorig jaar, is weinig tot geen schade.  Alle mensen zijn ongedeerd.  Sommige huizen hebben wel barsten, maar er zijn geen instortingen of onherstelbare schade.

 

De gidsen en dragers van Ganesh Trekking hebben we ondertussen kunnen contacteren, en we zijn opgelucht dat er niemand van hen is omgekomen.  Eén van de dragers, Suresh, verloor zijn broer.  Al de trekkinggidsen zijn hun huis kwijt (onbewoonbaar, onherstelbare schade), en wonen nu in tenten of bij familie.

 

Stilaan gaan de winkels weer open, maar scholen blijven nog de ganse maand gesloten.  Water was in Dadhikot gelukkig geen probleem.  Na 4 à 5 dagen hadden we hier weer elektriciteit.  Enkele dagen geleden kwam er voedselbedeling (rijst, linzen, noedels).
 Vrijwillige ingenieurs gaan langs de dorpen om de beschadigede huizen te beoordelen en de mensen advies te geven.

  

Voorlopig halen de mensen alles wat nog bruikbaar is zoveel mogelijk uit hun huizen en vanonder het puin.  En er wordt gehoopt op de komst van een buldozer om de weg wat vrij te maken.  Indien niet, moet alles met de hand gebeuren.  Op de foto’s kan je zien dat dat enorm veel werk zal zijn, sommige huizen zijn gewoonweg onbereikbaar.

 

Voor wie mee wil helpen aan de wederopbouw van Dadhikot, geef ik hieronder de informatie.  Wij zoeken nu uit welke families de steun het meest nodig hebben, al zijn er wel zo’n 30 huizen in Dadhikot die opnieuw zullen moeten gebouwd worden.  Anderen kunnen het met herstellingen terug bewoonbaar maken.

 

Van harte bedankt voor jullie medeleven,

Vele groeten,

 

Dinesh, Annemie, familie, dorpsgenoten.

 

Indien je graag steunt, mag je storten op bijgevoegd rekeningnummer.

Annemie Hermans: BE 70 9792 2478 9825 met vermelding : steun Nepal - project Aasha

 

Wie een document voor belastingaftrek wenst kan storten op rekening van Himalayan Projects vzw BE14 3800 1081 6783 met mededeling: Project Aasha. Zij sturen u dan het document automatisch door begin 2016.