Aardbeving 12 mei 2015

12-05-2015 00:00

Geschreven op 14 mei 2015

Beste allemaal, Nogmaals willen wij u bedanken voor uw moedgevende woorden, financiële steun en vele schouderklopjes.

De tweede grote aardbeving op 12 mei, deed Nepal weer even de krantenkoppen halen. Voor niemand hier was de eerste schok reeds verteerd. Mensen begonnen stilaan vertrouwen te krijgen dat de steeds terugkerende naschokken nu eindelijk leken uit te doven. Men ging weer naar kantoor en werkte op het land. Velen durfden terug binnen slapen, als het huis niet al te erg beschadigd was. Stilaan begon men aan de opruim van het puin, en voor de meesten was een tijdelijk onderkomen gebouwd uit gerecycleerde materialen en gedoneerde zeilen. De doden werden herdacht...

Het was ook deze keer een stevige beving die lang duurde. Er was meer paniek, grotere angst. Ik moet zeggen dat het ook voor mij nu meer angstig was dan de eerste keer. Zowel omdat de kinderen deze keer niet bij mij waren, alsook omdat ik nu de omvang van dergelijke beving onmiddellijk besefte. Iedereen rende de straat op, er werden tientallen goden aangeroepen en er werd gehuild. Zelf was ik te voet onderweg, net even gestopt in een winkel. Vanaf mijn hart en benen het aankonden, repte ik me naar huis. Overal stonden mensen op straat en op de velden, angstig aan elkaar geklampt. Alle telefoonnetwerken overbezet...

Toen bleek dat de kinderen en Dinesh veilig waren, gingen we een kijkje nemen in het dorp. Sommige huizen hebben bijkomende beschadigingen opgelopen, andere zijn verder ingestort. Het leger was net ter plaatse om een gevaarlijk hellende muur te slopen. Deze klus was nu door moeder natuur geklaard. Gelukkig waren er geen mensen op risicoplaatsen en zijn er in Dadhikot geen doden of gewonden gevallen. Dat is niet overal zo.

Dinesh en ik juichen met open armen de vele initiatieven toe die in België worden genomen om de Nepalese bevolking te steunen. Voor Dadhikot hebben we al meer dan €10 000 verzameld ! Onze overzichtslijst wordt ondertussen verder aangevuld een aangepast na de tweede grote aardbeving. Zo willen we weten welke huizen welke beschadigingen hebben, en een idee krijgen van de families hun eigendommen, inkomen en aantal familieleden. Het feit dat Dinesh opgroeide in dit dorp en iedereen min of meer kent, is daarbij een groot voordeel.

We gebruiken het geld nu enkel voor de meest noodzakelijke aankopen, en zullen het grootste deel later verdelen onder de armsten van het dorp.

Het plan om op 13 mei naar Banakhu te trekken voor de levering van 1 ton rijst, werd even uitgesteld. Na de schok van 12 mei zit de schrik er goed in (en zijn er weer naschokken)... we proberen dit toch zo snel mogelijk te doen, één dezer dagen.

Banakhu is een afgelegen dorp in het Kavre-district. Het is het thuisdorp van één van de dragers die werkt voor Ganesh Trekking. Zij kregen reeds noodhulp gedropt uit een helicopter, want de enige berijdbare weg ligt 4u stappen van het dorp. Zeilen, dekens en andere zaken hebben zij voldoende, maar rijst is een probleem, en dat is nu net het hoofdbestanddeel van de meeste Nepalezen hun dagelijks eten. De rijst zullen we brengen zo ver de 4X4 kan rijden, en de inwoners van Banakhu komen ons tegemoet om de zakken rijst te dragen. Verslag volgt later.

Over het algemeen kunnen we stellen dat de schade van de tweede aardbeving kleiner is, er zijn ook minder slachtoffers. De psychische schade daarentegen is bij velen groter. We zijn bang, en zijn 'het altijd alert blijven' ook beu. Het zal een tijdje duren om weer vertrouwen te krijgen in de bodem onder onze voeten.

Aan iedereen een mega dankuwel! Blijf de boodschap verspreiden, om huizen te bouwen is er véél geld nodig!

Groetjes,

Lily, Wirt, Dinesh , Annemie, familie en vrienden, inwoners van Dadhikot en Banakhu.

Annemie Khadka-Hermans Project Aasha www.project-aasha.webnode.nl tel. +977-1-66.39.671 gsm +977-9818 04 83 29

Storten kan op rek. nr. BE 70 9792 2478 9825 op naam van Annemie Hermans - Inès Ducès met vermelding : steun Nepal - project Aasha-earthquake (geen fiscaal attest mogelijk) 

Wie een fiscaal document voor belastingaftrek wenst kan storten op rekening van Himalayan Projects vzw BE14 3800 1081 6783 met mededeling: Project Aasha - Earthquake.